Diertherapie bij personen met dementie
07-07-2022
In samenwerking met Cebam, Cochrane Belgium. www.cebam.be
Nursing maart 2020
Tekst Trudy Bekkering1, Jef Adriaenssens2
Context
Therapiesessies met levende dieren zouden het welzijn van mensen met dementie kunnen verbeteren. Dieren kunnen mensen met dementie gezelschap geven en helpen in hun dagelijkse activiteiten. Dit zou hun lichamelijke en mentale gezondheid kunnen verbeteren.
Selectiecriteria voor studies
De review includeerde gerandomiseerde studies die sessies met dieren vergeleken met standaard zorg, sessies zonder dieren of met alternatieven zoals een robot- of pluche dieren.3 De meeste studies werkten met honden en enkele met paarden. De review includeerde 9 studies.
Samenvatting resultaten
3 studies vergeleken sessies met dieren met sessies zonder dieren. Mensen waren na deze sessies mogelijk iets minder depressief (lage zekerheid), maar waarschijnlijk was er geen effect op levenskwaliteit (matige zekerheid). Er waren geen duidelijke verschillen wat betreft sociaal functioneren, gedragsproblemen, agitatie, lichamelijk functioneren en mogelijkheden tot zelfzorg (lage tot zeer lage zekerheid). De studies beschreven geen neveneffecten.
Een andere studie vergeleek sessies met levende dieren met sessies met robotdieren. De resultaten betreffende het sociale functioneren waren inconsistent. Enerzijds verhoogden sessies met dieren de duur van lichamelijk contact met andere personen, anderzijds verlaagden ze de duur van het praten met een persoon of het praten in het algemeen. Weer een andere studie vond geen duidelijke verschillen in gedrag (lage zekerheid) of levenskwaliteit (lage zekerheid).
Bij het vergelijken van sessies met dieren met sessies met een pluche kat bleek dat mensen na een diersessie langer lichamelijk contact hebben met andere personen, maar korter praten met een persoon in vergelijking tot de sessies met een pluche kat (lage zekerheid).
Conclusie
Sessies met levende dieren hebben mogelijk een klein effect op depressieve klachten bij mensen met dementie. Er was geen duidelijk bewijs dat diersessies eff ect hebben op andere uitkomstmaten en de zekerheid van bewijs varieerde van zeer laag tot matig. Er was geen bewijs over de veiligheid van de sessies of de effecten ervan op de dieren zelf. Een algemene conclusie over de voordelen en risico’s van sessies met levende dieren bij mensen met dementie kunnen we dan ook niet maken.
Implicaties voor de praktijk
Op dit moment is er weinig bewijs dat het inzetten van levende dieren bij mensen met dementie ondersteunt.
Noten
- Belgisch Centrum voor Evidence Based Medicine (CEBAM), Cochrane Belgium, Belgian Interuniversity Collaboration for Evidencebased Practice (BICEP): a Joanna Briggs affiliated Center
- Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE); Belgisch Centrum voor Evidence Based Medicine (Cebam)
- Lai NM, Chang SMW, Ng SS, Tan SL, Chaiyakunapruk N, Stanaway F. Animal-assisted therapy for dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews 2019, Issue 11. Art. No.: CD013243. DOI: 10.1002/14651858. CD013243.pub2.
Raadpleeg de volledige tekst van deze Cochrane review via de Cebam Digital Library for Health (www.cebam.be/nl/cdlh of www. cebam.be/fr/cdlh).