Nieuwseditie september 2020

08-09-2020

De unieke plek van de verpleegkundigen

Henk Cuvelier is de nieuwe voorzitter van het NVKVV.

De bestuursleden van het NVKVV verkozen Henk Cuvelier tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij volgt Koen Balcaen op die een maximaal mandaat van 8 jaar heeft afgerond. Henk Cuvelier, enthousiast en gedreven, vertelt over zijn visie en motivatie.

‘Het appél van het NVKVV neem ik graag op. Het is, denk ik, het juiste moment in mijn leven en in mijn carrière om daar tijd en ruimte voor vrij te houden en verantwoordelijkheid voor op te nemen.’ Aan het woord is Henk Cuvelier, verpleegkundig en paramedisch directeur van het AZ Nikolaas en de nieuwe voorzitter van het NVKVV. Hij vervolgt: ‘Ik zie het als mijn taak om binnen en buiten de beroepsorganisatie een verbindende factor te zijn. Binnen de organisatie naar de leden, naar de verpleegkundigen in de werkgroepen en regionale netwerken, naar de medewerkers en naar ieder die zich op een of andere manier engageert in het NVKVV. Buiten de organisatie wil ik graag voor verbinding zorgen met andere beroepsorganisaties voor verpleegkunde, zorgorganisaties en het beleid. Drie accenten wil ik hierbij leggen: verder werken aan een positief imago voor het verpleegkundig beroep, duidelijke profielen in de verpleegkundige zorg uitbouwen en samenwerken in een netwerk van organisaties om elkaar te versterken.’

Verpleegkunde: een pracht van een beroep

Het imago van de verpleegkunde een boost geven, staat al jaren op het programma van het NVKVV en op het verlanglijstje van het beleid. Er werden al veel inspanningen voor geleverd. ‘Dat blijft nodig’, legt Henk Cuvelier uit. ‘Verpleegkunde is een pracht van een beroep. Er is geen intenser en intiemer beroep dan verpleegkunde. Dat toonde de voorbije coronaperiode: hoe puur kan de zorg zijn! Verpleegkundigen hebben op de bres voor mensenlevens gestaan. Opkomen voor patiënten, bewoners en cliënten, en iets voor hen kunnen betekenen, maakt het beroep zo waardevol. De verpleegkundige is bij uitstek de belangenbehartiger van de zorgvrager. Die boodschap mogen we duidelijk laten horen. Daarnaast biedt een carrière in de verpleegkunde eindeloos veel mogelijkheden, je hebt een grote variatie in hoe je je beroep uitbouwt in een professioneel kader. En als je zin hebt om eens een andere weg in te slaan, horizontaal of verticaal, dan kan dat.’

Duidelijke profielen, een duidelijke leerladder

Henk Cuvelier bepleit verder: ‘We hebben alle medewerkers binnen de zorginstellingen als eerstelijn nodig voor de zorg van morgen, zowel de mensen in dienstverband als zelfstandige thuisverpleegkundigen. Dat gaat volgens mij samen met de nood aan duidelijke profielen, duiding van verantwoordelijkheden, kennis, competenties en een duidelijke leerladder. De verloning moet op maat hiervan worden afgestemd. Enkel zo kan het verpleegkundig beroep zich verder ontwikkelen en professionaliseren. Hier moeten we aandacht hebben voor alle verpleegkundigen waar die ook werken: de ziekenhuizen, woonzorgcentra, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, de thuiszorg, sociale diensten, gevangeniswezen…. Zo kan het bijvoorbeeld niet dat een verpleegkundige een hoger loon krijgt afhankelijk van de dienst of van de dienst in de zorginstelling waar ze werkt of afhankelijk van de bevoegdheid waaronder de tewerkstellingsplek valt, met name de federale of de regionale overheid. Verpleegkundigen verdienen dezelfde waardering, waar ze ook werken.’

Samen met anderen

Een derde accent dat de nieuwe voorzitter van het NVKVV graag meeneemt voor de volgende jaren is samenwerken. Henk Cuvelier: ‘Door samen te werken kunnen we een antwoord bieden op alle uitdagingen die voor ons liggen. Hier denk ik onder meer aan een intensere samenwerking tussen de regionale netwerken NVKVV en zorgorganisaties in hun regio of eerstelijnszone om bijvoorbeeld vorming en netwerkmomenten aan te bieden. De surplus hiervan is dat het je de kans geeft om elkaar lokaal te ontmoeten en het je blikveld verruimt. Ook de werkgroepen van het NVKVV kunnen verbinding zoeken met beroepsorganisaties van gespecialiseerde verpleegkundigen om elkaars werking te versterken. Ook het digitaal leren kan naast de vorming en de netwerkmomenten uitgewerkt worden. De verpleegkundige is de enige zorgverlener met een continue aanwezigheid aan bed van de patiënt, 24 uur op 24. Die unieke plaats maakt dat verpleegkundigen bij uitstek een coördinerende rol kunnen opnemen in het belang van de patiënt. Verpleegkundigen zijn de grootste beroepsgroep in de zorgverlening. Zij mogen daar duidelijk en goed vertegenwoordigd zijn en hun eigen inbreng hebben op het bestuurlijke niveau.’

Het merk ‘NVKVV’

Henk Cuvelier: ‘Samen met de Raad van Bestuur, een enthousiaste en jonge ploeg, en het team van het NVKVV wil ik verder inzetten om van dé beroepsorganisatie voor verpleegkundigen een merk te maken met een duidelijke missie en visie die we helder en transparant naar buiten brengen met de communicatietools die we daarvoor hebben: de nieuwe website, de nieuwsbrief, onze sociale media, het tijdschrift, het jaarverslag en meer. De boodschap die we brengen is dat we trots zijn op verpleegkundigen. En dat zij fier mogen zijn op wat ze uitdragen. Ik wil alle verpleegkundigen aanmoedigen om zich te blijven inzetten, leren, vernieuwen en samen te werken. Vertel aan anderen wat je doet en maak het verschil voor de patiënt.’

Wie is Henk Cuvelier?

Henk Cuvelier (52) is verpleegkundig en paramedisch directeur van het AZ Nikolaas, een ziekenhuisgroep uit het Waasland. Hij is master verpleegkundige (medisch sociale wetenschappen en ziekenhuisbeleid) en volgde eveneens de specialisatie ‘Intensieve zorgen en dringende hulpverlening’ en extra managementopleidingen.

Hij startte zijn loopbaan in 1992 als verpleegkundige op een afdeling Intensieve Zorgen en werd nadien hoofdverpleegkundige op verschillende afdelingen in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent. Vanaf 2000 startte hij als diensthoofd verpleging in het toenmalige Maria Middelares Ziekenhuis in Sint-Niklaas en begeleidde de fusie met het AZ Waasland tot het AZ Nikolaas in 2007. Sinds 2015 is hij verpleegkundig en paramedisch directeur van het AZ Nikolaas.

Henk Cuvelier is sinds zijn afstuderen lid van het NVKVV. Hij werd lid van de Raad van bestuur in 2019 en sinds 23 juni 2020 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het NVKVV.

Maak kennis met de Raad van Bestuur van het NVKVV: www.nvkvv.be/page?page=over-nvkvv

Author: Els Put

De Week van de verpleegkundigen gaat digitaal.

Kennis en ontmoeten blijft!

De Week van de Verpleegkundigen 2020 in Oostende gaat door van 30 september tot 2 oktober 2020 als een van de weinige vormingsactiviteiten voor verpleegkundigen dit jaar, maar niet zoals voorgaande jaren met enkele duizenden deelnemers op één plek, in het Kursaal in Oostende. Dat is dit jaar niet mogelijk door de COVID-19 epidemie.

Sprekers komen naar Oostende waar hun presentatie geregistreerd wordt. Die kan je nadien bekijken op onze website. Er is meer: wanneer je ingeschreven bent voor 1 studiedag, krijg je toegang tot de presentaties van alle studiedagen want meerdere studiedagen brengen onderwerpen die je kunnen aanspreken. De video’s en presentaties [pdf’s?] blijven online tot ???? Wel de kennis en informatie, niet de verplaatsing: spreekt het je aan?
Na je inlog op het digitaal platform van de Week ontvang je een attest van deelname op naam. Dat verandert niet!

Ben je al ingeschreven voor een studiedag tijdens de Week? Dan hoef je niets te doen: je krijgt van ons een mailtje met je toegangscode tot de presentaties van de Week. Ben je nog niet ingeschreven? Schrijf je in via www.nvkvv.be

De Week komt naar je toe

De Week staat voor kennis: experten uit elk domein van de verpleegkunde brengen nieuwe ontwikkelingen, vernieuwde inzichten, nieuwe technieken en producten. Daarnaast biedt de Week van de Verpleegkundigen je elk jaar de kans om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Dat kan dit jaar op het eigen Forum van de Week waar we je willen uitnodigen om berichten en foto’s te posten.

Inspiratie voor die posts krijg je van ons via de postbode: wanneer je ingeschreven bent, ontvang je een goodiebag die je meevoert naar een dag aan zee, met onder meer een recept voor een heerlijke en gezonde mocktail. De rest verklappen we nog niet! Behalve dit: je ontvangt ook een bon met korting voor deelname aan de Week 2021 want samen maken we de toekomst van de verpleegkunde!

MVG
Minimale verpleegkundige gesprekken

Wat drijft je als verpleegkundige? Wat boeit je, wat maakt je dag? En welk engagement neem je op? Mieke Caelen (34) vertelt over haar keuze voor pediatrie kinderverpleegkunde en voor de werkgroep kinderverpleegkundigen NVKVV.

‘Iets kunnen betekenen‘

Later iets doen met kinderen, dat wou ik al toen ik nog een tiener was. Kiezen voor de studies verpleegkunde en later de specialisatie Pediatrie was gewoon een logische stap. Ik studeerde aan de UCLL in Hasselt en werk nu op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) in Veldhoven (NL).

Zorgen voor kinderen en hun ouders, de totaalzorg voor een kind, het technische aspect van een neonatologie afdeling, het is helemaal wat ik graag doe, elke dag opnieuw!

Mijn mooiste moment tot nu toe? Een mama die me vroeg of ze een foto van me mocht maken terwijl ik haar dochtertje een flesje gaf, net voor haar ontslag. Een foto om in het fotoboek van haar baby te plakken omdat ik zoveel voor haar betekend had in haar eerste, te vroege, weken. Die foto is kostbaar voor me.

Moeilijke momenten zijn er ook. Bijvoorbeeld de ontreddering die je merkt bij jonge ouders wanneer er, na een perfecte zwangerschap, zuurstoftekort bij de baby is door een moeilijke bevalling en een baby’tje een slechte start maakt. Je tracht hen te steunen, te laten praten, hen te laten weten dat ze bij jou terechtkunnen. En je tracht eerlijk te zijn, want dat hebben ze nodig.

Ook het verdriet om het verlies wanneer een te vroeg geboren baby’tje overlijdt, is een moeilijk moment. Je tracht dan in te schatten wat ouders nodig hebben. Of ze terecht kunnen bij familie en vrienden. Of andere hulp nodig hebben. Het grote verdriet van ouders raakt mij.

Maar ik doe mijn job heel graag, die geeft me zoveel energie. Ik hou er van om elke dag opnieuw de beste zorg te geven, nieuwe inzichten en materialen te leren kennen, te groeien in wat ik doe. En iets te kunnen betekenen. Ik werk ook graag mee aan het uitschrijven van protocollen en volgde extra opleidingen zoals het postgraduaat wondzorg. Levenslang leren, hé.

Daarom ook stapte ik vorig jaar in de werkgroep kinderverpleegkundigen van het NVKVV. Om te blijven evolueren, collega’s te leren kennen en kennis en inzichten door te kunnen geven aan anderen onder meer via de studiedag voor kinderverpleegkundigen tijdens de jaarlijkse Week van de verpleegkunde in Oostende en via de Ronde van Vlaanderen voor hoofdverpleegkundigen Pediatrie.

En een breder kader krijg ik ook tijdens de vergaderingen van de Federale Raad voor Verpleegkunde waar ik in zetel voor de werkgroep. Het is verrijkend om vanuit verschillende hoeken, zoals de instellingen en het onderwijs, naar de noden van verpleegkundigen te kijken en beleid te kunnen meemaken. Ik leer zoveel nieuwe dingen en krijg een bredere kijk. Die deel ik met de collega’s van de werkgroep waardoor boeiende discussies ontstaan en we allen met meer kennis in het werkveld kunnen staan. Dat is een cadeau.

Ook deel uitmaken van de werkgroep kinderverpleegkundigen? Maak via de website kennis met de leden en sluit je aan! https://www.nvkvv.be/page?orl=113882&ssn=&lng=1&pge=555&show=1&are=1719

Author: Els Put