Goed verzekerd het jaar in met NETWERK VERPLEEGKUNDE

06-11-2023

Een onoplettendheid gebeurt soms sneller dan je denkt. Daarom is het als verpleegkundige, loontrekkend of zelfstandig, nuttig om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid medische beroepen af te sluiten. Als beroepsorganisatie nam NETWERK VERPLEEGKUNDE al in 1994 het voortouw om zo’n verzekering te ontwikkelen specifiek voor verpleegkundigen. Een polis die gekend staat als de meest volledige en voordelige op de markt. Want hoe groot of hoe klein de schade ook is, er wordt geen vrijstelling aangerekend.

Waarom een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid medische beroepen?

De verzekering die NETWERK VERPLEEGKUNDE aanbiedt dekt schade aan derden die een verpleegkundige tijdens de uitoefening van het beroep kan veroorzaken. Zowel de zelfstandig verpleegkundigen, als de verpleegkundigen in zorginstellingen kunnen deze verzekering afsluiten. Voor zelfstandigen spreekt de meerwaarde van de verzekering voor zich. De verpleegkundige in dienstverband is via de zorginstelling wel verzekerd door de werkgever, maar bij problemen, zoals een klacht van een zorgvrager of een juridische procedure, dekt deze polis ook de rechtsbijstand. Deze verzekering via NETWERK VERPLEEGKUNDE dekt de schadevergoeding aan derden, als de aansprakelijkheid van de verzekerde bewezen is. Door de extra waarborg ‘dekking voor juridische experten’ kan een expert je vertegenwoordigen in medische commissies. Verpleegkundigen hebben ook recht op verdediging bij schuldig verzuim, als de opzettelijkheid wordt uitgesloten.

Wanneer komt de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid tussen?

Ook in 2023 kon onze verzekering heel wat verpleegkundigen helpen. Soms gaat het om eenvoudige, dagelijkse handelingen die schade berokkenen aan de zorgvrager of aan het materiaal. Zo liet een verpleegkundige per ongeluk het bedieningsbakje van een elektrisch bestuurbaar bed vallen. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid betaalde de herstellingskosten terug, zonder vrijstelling voor de verpleegkundige in kwestie.

Er zijn nog andere voorbeelden te rapen. Zo morste een verpleegkundige een flesje ontsmettingsalcohol op een eiken tafel, brak de glazen deur door een windvlaag toen een verpleegkundige het huis binnenkwam, raakte de verpleegkundige de huissleutels van een patiënt kwijt of viel de tablet van een zorgvrager met een beperking van het bed op de grond. De herstelling of vervanging werd in deze vier gevallen vergoed door de verzekering.

Al kunnen de voorbeelden ook gerelateerd zijn aan werk- en verzorgingsmateriaal of hulpmiddelen. De steunkousen van een patiënt werden bijvoorbeeld stuk getrokken bij het aandoen. De verzekering vergoedde een nieuw paar. In een ander geval trapte de verpleegkundige op de bril van de patiënt, raakte het gebit verloren in de was of ging de rolstoel kapot door een handeling van de verpleegkundige. Ook daar kwam de verzekering tussen.

Wanneer komt de rechtsbijstand tussen?

De verzekering rechtsbijstand helpt verpleegkundigen wanneer een juridische tussenkomst van een advocaat nodig is. Dat betekent niet meteen een rechtszaak, maar kan ook gaan over een bemiddeling door een ervaren professional. Wanneer je met zulke situaties te maken krijgt, komt de rechtsbijstandspolis van je verzekering tussen.

Recent werden zo opnieuw enkele verpleegkundigen geholpen. Zo was er een situatie waarin de verpleegkundige beticht werd van diefstal. Een advocaat kwam tussen om een gesprek te bemiddelen en de situatie uit te klaren. Zonder extra kosten voor de verpleegkundige. Een andere verpleegkundige werd gestalkt via sociale media door een patiënt. Ook hier behartigde een advocaat de belangen van deze verpleegkundige. Dat gebeurde ook bij het ontslag van een diensthoofd en bij een klacht door de moeder van een patiënt die onder toezicht stond van een thuisverpleegkundige voor het tijdig innemen van anticonceptie.

Ledenvoordeel voor geconventioneerde zelfstandige verpleegkundigen

NETWERK VERPLEEGKUNDE werkt samen met CPS Verzekeringen om elke aangesloten verpleegkundige te ondersteunen in zijn/haar waardevol werk. Dat doen we al meer dan 25 jaar met de meest uitgebreide burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering volledig op maat van verpleegkundigen en zorgkundigen. Deze verzekering beschermt hen en hun praktijk tegen onverwachte situaties. Bij CPS Verzekeringen staat bovendien een team van deskundige adviseurs klaar die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste polis die past bij de specifieke behoeften van iedere verpleegkundige en zorgkundige.

Als trouwe partner van NETWERK VERPLEEGKUNDE lanceert CPS Verzekeringen een uitzonderlijke actie voor geconventioneerde zelfstandige verpleegkundigen. Zij kunnen aansluiten bij het pensioenspaarplan aan een verlaagde instapkost van 2,5 in plaats van 4 procent. Leden die er ook een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, betalen zelfs maar 1,5 procent.

Deze vorm van pensioensparen noemt het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en biedt via het RIZIV enkele voordelen:

  • Je spaart op een voordelige manier.
  • Je ontvangt een gewaarborgde rente.
  • Je geniet van een extra pensioen op je pensioenleeftijd.

Wat moet je doen om van de voorwaarden van deze RIZIV-toelage te genieten?

  • Geconventioneerd zijn.
  • Verstrekkingen geleverd hebben tijdens het premiejaar van minstens 33.000 euro en maximum 150.000 euro. Bij periodes van inactiviteit kunnen deze bedragen verlaagd worden.
  • Je activiteit tijdens het premiejaar uitoefenen in hoofdberoep.
  • Je contract moet ingaan op uiterlijk 31 december van het jaar waarop je sociaal voordeel van toepassing is.

De toelage voor het premiejaar 2022 bedraagt 548,77 euro. Voor meer informatie kan je altijd terecht op consult@cpsverzekeringen.be. Zij doen het nodige om alle formaliteiten in orde te brengen zodat je de toelage ontvangt waar je recht op hebt.