“Je kan ook een gezond eetpatroon ontwikkelen in een wisselend uurrooster”
02-05-2022
Michaël Sels werkt als hoofddiëtist in het UZA, is chef op njam! en auteur van twee succesvolle kookboeken. In zijn lezing biedt hij praktische handvaten voor verpleegkundigen die in nachtshiften of onregelmatige uurroosters werken en toch gezond willen eten. “Mijn filosofie om Lekker Lang te Leven combineert de theorie en de praktijk. Vanuit mijn werk als diëtist bekijk ik de wetenschap: welke voedingsstoffen hebben welk effect op ons. Vervolgens zet ik die kennis om in de praktijk. Ik wil mensen inspireren met gezonde en lekkere recepten, die niet al te veel moeite kosten.”
Heb jij je al afgevraagd wat die extra kop koffie tijdens de nachtdienst met je doet? Weet je wat het effect van snelle suikers is op je lichaam? Michaël leert je hoe je goed voorbereid aan de nachtdienst begint, maar ook hoe je bijvoorbeeld je boodschappenlijstje opstelt voor een onregelmatige week. Je krijgt de theoretische kennis mee en heel wat praktische tips. “’s Nachts functioneren we nu eenmaal anders dan overdag. Je bent wakker wanneer iedereen slaapt en wanneer er geen zonlicht is. In een wisselende routine werken bepaalde hormonen en de enzymen die signalen geven over verzadiging niet meer op dezelfde manier als bij andere mensen.” Tijdens de lezing is er ook voldoende ruimte voor interactie: “We zijn tenslotte allemaal ervaringsdeskundigen voeding.”
Praktisch
Michaël Sels
Hoofddiëtist UZA, spreker, auteur en chef
Bracht de boeken Lekker Lang Leven 1 & 2 uit
Nachtcongres – 5 oktober 2022