Nieuwseditie december 2018
07-12-2018
Ontmoet je collega’s
De regionale netwerken van het NVKVV
Collega’s ontmoeten, kennis opdoen: dat kan allemaal dicht bij huis dankzij de regionale netwerken van het NVKVV. Een kennismaking.
Een plek voor verpleegkundigen om elkaar te ontmoeten, dat bieden de regionale netwerken van het NVKVV. Vorming is vaak de insteek, het persoonlijke contact de meerwaarde. Luc Heirstrate is voorzitter van de stuurgroep van de regionale netwerken van het NVKVV en projectmedewerker zorgbeleid bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen. Hij vertelt: ‘Als je mensen uit je regio en uit je beroepsgroep wilt ontmoeten, zijn de activiteiten van de regionale netwerken de perfecte plek.’ De netwerken van het NVKVV bieden verschillende keren per jaar in eigen streek een informatienamiddag of -avond over een verpleegkundig onderwerp aan. In sommige regio’s is dat een keer per maand, in andere meerdere keren per jaar. Iedereen is welkom, of je nu lid bent van het NVKVV of niet, dat maakt niet uit. 80 % van de deelnemers is immers geen lid van het NVKVV. Luc: ‘De thema’s van die activiteiten evolueerden in de tijd. Vroeger brachten we vaak verpleegkundige of medische onderwerpen maar die vorming wordt vandaag vaak door de grote instellingen zelf al georganiseerd. Vandaar dat we nu zoeken naar bijzondere onderwerpen of iets wat minder voor de hand ligt zoals agressie op de werkvloer of pluriculturele zorg. Ook is er een mooie kruisbestuiving met de werkgroepen van het NVKVV. We mogen delen in hun expertise om namiddagen of avonden te organiseren rond bijvoorbeeld pijn, vaccinatie en meer. We zoeken naar vernieuwende onderwerpen en interessante sprekers. Elke activiteit geeft ons eveneens de mogelijkheid om de werking van het NVKVV toe te lichten en verpleegkundigen te motiveren lid te worden.’ De lijst met de eerstvolgende activiteiten in de regio’s vind je – zoals elke maand – verder in deze Nieuwseditie van het NVKVV en op de website van het NVKVV.
Netwerken evolueren
‘Dertig jaar geleden trokken we volle zalen’, vervolgt Luc. Hij kan het weten want hij is al meer dan 30 jaar lid van het NVKVV en bestuurslid van het regionale netwerk Netevallei. ‘Ondertussen is het verenigingsleven is Vlaanderen overal wat teruggevallen. Ook het aantal bestuursleden ligt overal wat lager dan vroeger maar afstanden verkleinen eveneens en dat maakt dat verschillende regio’s elkaar gaan opzoeken en gaan samenwerken. Daardoor bundel je je inspanningen en werk je efficiënter. Limburg doet dat reeds verschillende jaren, in andere regio’s komt die tendens op zoals in West-Vlaanderen. Ook in de provincie Antwerpen organiseren we gezamenlijke activiteiten naast onze eigen avonden in de netwerken Antwerpen, Kempen en Netevallei.’ Het is een evolutie die we organisch laten evolueren. Ligt de toekomst bij provinciale netwerken? We zien wel. Elk netwerk werkt zijn activiteiten autonoom uit en evolueert op eigen ritme en volgens eigen inzicht. Vanuit ‘Brussel’, vanuit het hoofdkantoor van het NVKVV, krijgen de netwerken ondersteuning, zowel financieel als praktisch. Elk netwerk heeft een eigen bestuur en is ingebed in de vzw-structuur van het NVKVV.
Meer dan alleen informatie
Een regionaal netwerk van het NVKVV doet meer dan het aanbieden van vorming voor verpleegkundigen. De bestuursleden houden de vinger aan de pols in de gezondheidszorg in hun regio. Zij zijn door hun contacten de link met het werkveld en kunnen signaleren, vragen stellen en voorstellen doen aan het NVKVV over wat leeft bij de verpleegkundigen. Waar worden zij mee geconfronteerd? Met welke vragen blijven ze zitten, verpleegtechnisch, praktisch, contractueel….? Dat geeft het NVKVV de nodige input om actie te ondernemen, beleidsvoorstellen te formuleren of antwoorden door te geven. Zo krijgt het NVKVV als beroepsorganisatie input vanop de werkvloer en ontstaat er een wisselwerking tussen het regionale en nationale niveau in de organisatie. Luc: ‘Vanuit ‘Brussel’ krijgen we informatie uit eerste hand over nieuwe ontwikkelingen, beleidsvoorstellen en meer. Lid worden van een regionaal bestuur maakt dat je een echte bijdrage kan leveren aan het beroep en je beroepsgroep. Doordat je samen ‘aan de kar trekt’, krijg je een hechte band met je collega-bestuursleden en bouw je een netwerk van contacten uit. Voor mij heeft mijn instap in het bestuur mijn horizon opengetrokken. Ik leer constant bij. Je werkt ook in team; iets in groep tot stand brengen, geeft extra voldoening. Door mijn engagement werk ik ook mee aan het vorm geven van mijn beroep en kan ik verpleegkundigen en zorgkundigen versterken. Dat is een meerwaarde.’
De stuurgroep van de regionale netwerken ondersteunt de regionale netwerken. Enkele bestuursleden vanuit de verschillende regio’s komen een vijftal keer per jaar samen om de regionale netwerken te helpen. Zo werkten ze mee aan het huishoudelijk reglement dat zorgt voor structuur, financiering en doorstroming van informatie. En momenteel werkt de stuurgroep een draaiboek uit voor het organiseren van activiteiten in de regionale netwerken. Een oplijsting van wat je nodig hebt om een informatieavond op de rails te zetten, is een handig hulpmiddel in drukke tijden. Vanuit de stuurgroep zoeken we ook naar mogelijkheden om de bestuursleden van alle netwerken elkaar te laten ontmoeten. Dat resulteert in nog meer kruisbestuiving in ideeën, acties en samenwerking.
‘Een positief gevoel’
‘Collega’s ontmoeten is een meerwaarde!’ Dat vertelt Evelyne Punnewaert (26). Zij is voorzitter van het regionale netwerk Gent-Eeklo en werkt als verpleegkundige in het UZ Gent. ‘Tijdens mijn masteropleiding (Management en beleid van de gezondheidszorg) ging ik naar een vergadering van het NVKVV, een brainstormmoment over hoe de organisatie studenten meer kan betrekken bij haar werking. Ik kon er Koen Balcaen, directeur verpleegkunde van het UZ Leuven, en Lon Holtzer, zorgambassadeur van Vlaanderen, ontmoeten. Het werd een boeiende discussie die werkbare tips opleverde. Die vergadering heeft ertoe geleid dat ik me lid maakte. Eenmaal afgestudeerd en aan het werk, zocht ik hoe ik me binnen het NVKVV kon engageren.
Deelnemen aan een werkgroep, daarvoor was het nog te vroeg in mijn carrière maar in een regionaal netwerk vond ik wel mijn plaats. Ik legde contact met het netwerk Gent-Eeklo en ontmoette er fijne mensen, zowel jonge als ervaren verpleegkundigen. Omdat de plaats van voorzitter vacant kwam en ik een positief gevoel had bij het bestuur, heb ik me kandidaat gesteld om het regionale netwerk Gent-Eeklo te ‘trekken’. Met ons netwerk willen we kwalitatieve informatieavonden aanbieden aan verpleegkundigen uit onze regio en niet-leden warm maken om zich aan te sluiten bij het NVKVV. Ondertussen krijg ik de kans om mijn competenties en inzichten uit te bouwen en heel veel boeiende mensen te ontmoeten. Zo kijk ik er ook naar uit om bestuursleden van de andere regionale netwerken beter te leren kennen.’
Sluit je aan!
Een engagement in je eigen regio: je ontmoet collega’s en realiseert iets voor je beroep en voor je beroepsgroep. Je investeert ongeveer 1 avond per maand en krijgt er een boeiende kenniskring en up-to-date informatie voor terug.
Zeg het je wat? Contacteer de voorzitter van het regionale netwerk in je regio. Die vind je op www.nvkvv.be > Regionale netwerken. Of je stuurt een mailtje naar info@nvkvv.be.
Je bent van harte welkom!
Els Put