Nieuwseditie maart 2019

01-03-2019

Wat vind je van het NVKVV?

We ontvingen een mooie respons op onze enquête 2018

Tijdens onze enquête vorig jaar peilden we naar je mening over de werking en de uitstraling van het NVKVV. Die resultaten geven ons een goede impuls voor de verdere uitbouw van onze vereniging in deze veranderende tijden.

Veel staat op til en wat vroeger een evidentie was, is dat vandaag niet meer. Een beroeporganisatie moet daarom inzetten op actief en proactief omgaan met de snel evoluerende tendensen. Wat vandaag expertise is, is morgen misschien een achterhaald verhaal.

Als beroeporganisatie willen we ook verpleegkundigen helpen om zichzelf meer te herkennen en erkennen. De inhoudelijke noden van onze leden achterhalen, is daarom een eerste stap in onze acties waarin we onze beperkte middelen zo efficiënt mogelijk willen inzetten.

We onthouden de hoge scores voor vorming en beleid en bekijken of dat lidgeld naar omlaag kan. De komende periode gaan we verder met jullie informatie aan de slag.

Liesbeth Vanderstraeten ontvangt de waardebon van 125 euro. Zij schatte het aantal respondenten het meest correct in.

Dank aan iedereen die onze vragenlijst invulde!

Wie vulde de vragenlijst in?

808 Vlaamse verpleegkundigen uit alle provincies vulden onze vragenlijst in.

Iets meer dan de helft onder hen is lid van het NVKVV, 2 op tien waren vroeger lid van het NVKVV, een kwart van de respondenten is geen lid en is het nooit geweest.

We ontvingen reacties uit alle leeftijdsgroepen van 18 jaar tot 65+. Daarin waren de veertigplussers iets ruimer vertegenwoordigd dan van hun jongere collega’s.

3 op 4 respondenten werkt onder een bediendestatuut, 1 op 2 is bachelor verpleegkundige, 1 op 6 is gegradueerd verpleegkundige, 1 op 7 is verpleegkundig master.

Wie betaalt je lidgeld?

Bij 1 op 4 van de leden van het NVKVV die de enquête beantwoordden, betaalt de werkgever het jaarlijkse lidgeld. 3 op 4 respondenten betalen dat zelf. Op de vraag ‘wat vind je van dat bedrag?’ vinden 1 op 3 respondenten dat het bedrag van het jaarlijkse lidgeld (97 euro voor een werkend lid, 49 euro voor een student en 55 euro voor een gepensioneerde) gepast is, de helft van de respondenten vindt het bedrag aan de hoge kant en voor 1 op 10 is dat bedrag duidelijk te hoog.

Bij de respondenten die geen lid van het NVKVV zijn, vindt slechts 1 op 6 dat het lidgeld gepast is, voor 8 op 10 ligt het bedrag te hoog.

Dit onthouden we en we bekijken hoe we meer verpleegkundigen de kans kunnen geven om lid te worden van het NVKVV: meer leden betekent dat onze stem sterker klinkt bij het beleid, een belangrijke troef!

Dat werkgevers het lidgeld van hun werknemers financieren is een goede zaak. Daardoor maken ze duidelijk dat ook voor hen het aansluiten bij een beroepsorganisatie van belang is en dat informatie vanuit het NVKVV binnen de  instellingen kan doorstomen.

Waarom ben je lid of zou je lid willen worden?

3 op 4 leden duidden in de enquête aan dat ze een aansluiting bij het NVKVV belangrijk en nuttig vinden. Deelname aan studiedagen, vormingen en congressen was voor 2 op 3 onder hen de impuls om bij het NVKVV aan te sluiten.

Andere drijfveren om het lidmaatschap aan te gaan waren het ontvangen van informatie over het beroep, deel uitmaken van een professioneel netwerk, het verdedigen van de belangen van verpleegkundigen door het NVKVV bij het beleid en als laatste het ontvangen van het tijdschrift Nursing.

Hoe leerde je het NVKVV kennen?

1 op 2 van alle respondenten zette zelf de eerste stap naar het NVKVV, 2 op 5 leerde het NVKVV kennen in haar of zijn studententijd, 1 op 4 door de werkgever, 1 op 8 door een collega. In de antwoorden van de niet-leden speelt de kennismaking tijdens de studententijd de belangrijkste rol.

Wat vind jij dat het NVKVV moet doen?

Volgende onderwerpen scoorden hoog tot zeer hoog:

  1. De organisatie van vormingsavonden: 96%
  2. Visie en beleid formuleren over de verpleegkunde: 94%
  3. Informeren over juridische aspecten en loopbaan: 93%
  4. Specialisaties binnen de verpleegkunde ondersteunen in werkgroepen: 93%
  5. Aandacht voor verpleegkundigen in (sociale) media: 86%
  6. Aanbieden van een kwaliteitslabel/accreditatie/vormingen: 84%
  7. Aanbieden van een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid: 79%
  8. Toegang tot vacatures: 76%
  9. Organisatie van netwerkhappenings: 73%

De uitstraling van het NVKVV

3 op de 4 respondenten bevestigde dat het NVKVV een positieve uitstraling heeft. Ze vinden ook dat het NVKVV een sterkere positie zou moeten hebben en dat het NVKVV haar huidige rol zou moeten (kunnen) uitbreiden.

Werken aan uitstraling en professionalisering kunnen we niet alleen, daar hebben we onze leden voor nodig, leden die dat positieve duwtje in de rug geven. Enkel zo kunnen we uitgroeien tot een netwerk van verpleegkundigen die op zoek zijn naar dat tikkeltje meer in de uitbouw van hun beroep.

Het werk van het NVKVV: wat interesseert je?

De vormingen en studiedagen van het NVKVV krijgen een topscore: hierin zitten zowel de Vlaamse congresdagen zoals de Week van de Verpleegkundigen, het Diabetessymposium en het ICT-Colloquium als de vormingsavonden in de regionale netwerken en de specifieke vormingen die het NVKVV meestal in Brussel, maar ook op locatie, aanbiedt: 9 op 10 respondenten geven aan dat dit hen sterk interesseert.

Deelnemen aan een werkgroep is een optie voor 8 op 10 respondenten, 3 op 4 heeft interesse in het werk van het NVKVV in de Erkenningscommissies, de Technische Commissie Verpleegkunde, het RIZIV, de Federale Raad voor Verpleegkunde, de Federale Raad voor ziekenhuisvoorzieningen en de AUVB (Algemene unie van verpleegkundigen in België).