
Wat zegt het regeerakkoord over de zorg?
03-03-2025
Ons land heeft een nieuwe federale regering en daar hoort een regeerakkoord bij. Het uitgangspunt: “Zorg moet voor iedereen betaalbaar, effectief beschikbaar en van topkwaliteit zijn.” En dat rekening houdend met de maatschappelijke context en de specifieke uitdagingen waar de zorgsector voor staat. Daarnaast wil de regering de versnippering van de bevoegdheden voor gezondheid aanpakken om de doeltreffendheid en kwaliteit van zorg te vergroten.
Het federale regeerakkoord telt twintig bladzijden over zorg. Zo wil de federale regering investeren en hervormen op basis van gezondheidszorgdoelstellingen en zorg laten evolueren richting geïntegreerde zorg. Daarnaast wil de overheid de ziekenhuisfinanciering en nomenclatuur herzien om de samenwerking in en tussen ziekenhuizen en andere zorgactoren te bevorderen, maar ook om zorgkwaliteit boven kwantiteit te plaatsen. Voor de ziekenhuizen voorziet de regering een transparante, pathologie-gestuurde basisfinanciering, samen met een pay-for-perfomancebudget en een som voor innovatie. Wat de nomenclatuur betreft, volgt een hervorming om de organisatie en financiering van de thuisverpleging doelmatiger te maken en de arbeidskrapte aan te pakken. De administratieve lasten worden verminderd, er wordt ingezet op samenwerking en op een sociaal statuut bij conventionering op het niveau van gelijkaardige zorgberoepen.
“Een hart voor onze zorgverleners”
Naast voldoende toegang tot zorg zet de overheid de patiënt en de betaalbaarheid voor de patiënt centraal. Maar er wordt ook naar de zorgverleners gekeken. Het regeerakkoord noemt hen “de motor van de gezondheidszorg” en de tekorten moeten aangepakt worden, door de aantrekkelijkheid van het beroep te verhogen en in te zetten op een retentiebeleid, in het bijzonder voor verpleegkundigen. Samen met de deelstaten willen ze de drempels wegwerken via het statuut verpleegkundige in opleiding zodat studenten verpleegkunde in het vierde jaar een onkostenvergoeding kunnen ontvangen.
De verpleegkundige verantwoordelijk voor de algemene zorg (VVAZ) zal versterkt worden in zijn of haar rol door de VVAZ nieuwe verantwoordelijken toe te vertrouwen. Zo wordt het verschil met de basisverpleegkundige duidelijker, zonder de rol van de basisverpleegkundige te devalueren. Ook “het fenomeen waarbij zorgkundigen en verpleegkundigen zichzelf via een zelfstandig of interim contract opnieuw aanbieden bij hun werkgever via bijvoorbeeld een nietafwervingsbeding” zal bestreden worden, net zoals “de oneigenlijk inzet van project sourcing in de zorg.” Daarom voert de overheid de defiscalisatie van de overuren in de zorg in.
Mentale weerbaarheid
Het regeerakkoord bevat op het vlak van zorg een groot luik over mentale weerbaarheid, op het vlak van geestelijke gezondheidszorg voor ouderen, jongeren en personen met een verslaving. Daarnaast behandelt het nog de thema’s voldoende en betaalbare geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, snellere diagnose en behandeling voor een betere volksgezondheid, gezond leven en het zorglandschap. Er is ook ruimte voor technologische vooruitgang en voor het verbeteren van de gegevensdeling. Daarnaast moeten de middelen voor zorg zinvol en efficiënter ingezet worden.